Ściany kurtynowe

Wpływ ściany kurtynowej na współczesną architekturę Współcześnie wieżowce kojarzą się z dużymi taflami szkła, dzięki którym budynki zyskują co dzień nową kreację, odbijając widok nieba za dnia, a nocą światła wnętrza. Przywykliśmy do takiego widoku na tyle, że nie wydaje … Czytaj dalej

Media na działce

Oznaczenia kolorystyczne mediów na mapie sytuacyjno-wysokościowej

żółty – gaz,
niebieski – woda,
czerwony – prąd,
brązowy – kanalizacja,

Odległości między przyłączami uzbrojenia technicznego działki
woda → gaz i kanalizacja – 1,5 m,

woda → elektryka – 0,8 m,

kanalizacja → gaz – 1,5 m,

kanalizacja  → elektryka – 0,8 m,

elektryka → gaz – 1 m

Rewitalizacja Starej Kopalni w Wałbrzychu.

stara_kopalnia_2
stara_kopalnia_4a
Otwarciem obiektu dla zwiedzających zakończył się pierwszy etap rewitalizacji kompleksu Starej Kopalni w Wałbrzychu. Za projekt rewitalizacji i przekształcenia przestrzeni dawnej kopalni węgla kamiennego w nowoczesne centrum nauki i sztuki odpowiada pracownia architektoniczna Nizio Design International.

Budowlany etap inwestycji sfinalizowany został w listopadzie 2014 r. Do dyspozycji zwiedzających oddano wówczas część z kilkunastu pokopalnianych obiektów wchodzących w skład historycznego kompleksu KWK Julia. Goście odwiedzający Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia mogą już oglądać zrewitalizowane budynki nr 1, 3, 5, 6 i 17.

stara_kopalnia_3

stara_kopalnia_5

stara_kopalnia_8 stara_kopalnia_10
Budynek nr 1 (mieściła się w nim m.in. dawna Łaźnia Łańcuszkowa) przeznaczony został na działalność Wałbrzyskiego Ośrodka Kultury oraz Zespołu Pieśni i Tańca Wałbrzych. W obiekcie znalazły się przestrzenie, gdzie będą organizowane spektakle teatralne, koncerty. Budynek mieści nowoczesną salę taneczna WOK, zespół przebieralni, pokoje dla instruktorów, sale do ćwiczeń wokalnych i pomieszczenia reżyserskie. Na ostatnim piętrze ulokowana jest pierwsza część projektowanej przez NDI ekspozycji – przestrzennej instalacji obrazującej górniczy szlak turystyczny. Wyjątkowe spektakle świetlne odbywać się będą w specjalnie zaaranżowanej przestrzeni szatni łańcuszkowej.

W hali dawnej kuźni (budynek nr 3) będzie można oglądać specjalnie zaprojektowaną dla tego obiektu ekspozycję zabytkowych maszyn górniczych. Używanym niegdyś przy wydobyciu węgla maszynom – tokarkom, frezarkom i innym elementom wyposażenia dawnych warsztatów towarzyszą nowoczesne multimedialne ekrany i ekspozytory oraz oświetlenie ekspozycyjne stanowiące oprawę dla opowieści o wydobywaniu węgla i górniczej historii miasta. Pracownia Mirosława Nizio odpowiadała za projekt i realizację wnętrz ekspozycyjnych obiektów.

Budynek nr 5, czyli dawna siedziba Starej Kotłowni, przekształcona została w Centrum Wystaw Czasowych. Poprzemysłowy budynek, wyczyszczony z zastanego w nim wyposażenia stał się przestrzenią, która posłuży do organizowania wielkogabarytowych wystaw czasowych, sztuki współczesnej i multimediów.

Zwiedzający Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia mogą już podziwiać zrewitalizowany obiekt dawnej Wieży Chłodniczej, który obok dwóch szybów stanowi najwyższy punkt widokowo-świetlny kompleksu. 25-metrowa przeszklona struktura, wypełniona zostanie zielonymi zwojami roślinnymi pnącymi się na sam szczyt ekologicznej wieży. Otulające konstrukcję szkło nocą zyskuje wyjątkową oprawę w postaci zaprojektowanego przez NDI oświetlenia. Wnętrze Wieży Ekologii zostało zaplanowane jako przestrzeń ekspozycyjna. Prezentowane tu będą zagadnienia związane z wodą i ekologią, np. wystawy dotyczące gospodarki wodnej regionu, źródeł wód pitnych i leczniczych w rejonie Wałbrzycha, współczesnych problemów związanych z globalnym ociepleniem itp.
stara_kopalnia_1
W budynku nr 2 wykonano prace w zakresie renowacji elewacji, zaś budynki 4 (otwarte 13 lutego 2015 Centrum Ceramiki Unikatowej), 7-9, 8 i 11 zostały przebudowane. Obecnie trwają w nich prace nad wykończeniem i wyposażeniem wnętrz.

Na teren obiektu prowadzi zwiedzających specjalny korytarz-instalacja. Jego ażurowa konstrukcja jest efektownym elementem architektonicznym, który w intrygujący i nowoczesny sposób nawiązuje do górniczej spuścizny miejsca. Korytarz wykonany jest z ocynkowanej stali. Jego konstrukcja posłuży również jako przestrzeń do czasowych wystaw tematycznych. Korzystając z niego goście mogą przejść do dawnego budynku sztygarówki. Obiekt, który był pierwotnie przeznaczony do rozbiórki zyskał dziś nowatorki kształt. W całości pokryty jest specjalnie zaprojektowaną ażurową siatką wykonaną z cynkowo-tytanowej stali. Okładzina ta okala budynek i wystaje ponad linię jego dachu.

Stara Kopalnia – Centrum Nauki i Sztuki to placówka multidyscyplinarna. Zlokalizowana jest na terenie jednego z najstarszych i najlepiej zachowanych kompleksów poprzemysłowych w regionie Dolnego Śląska. Łącznie liczy ona 4 hektary powierzchni i obejmuje swym zasięgiem pokopalnianych budynków. Każdy z rewitalizowanych budynków zyska unikatowy kształt, nowe przeznaczenie i funkcje. Projekty wnętrz ekspozycyjnych oraz projekty przebudowy budynków 2 i 15 przygotowała pracownia Mirosława Nizio, architekta odpowiadającego m.in. za projekt i wykonanie wystawy głównej Muzeum Historii Żydów Polskich w Warszawie czy rewitalizację „Świętokrzyskiego Sztetla” – dawnej synagogi w Chmielniku.

Docelowo na terenie kompleksu znajdą się obok niekomercyjnych obiektów o charakterze muzealnym, dedykowanych stałym i czasowym ekspozycjom, sali edukacyjnych i warsztatowych, także budynki, gdzie prowadzona będzie działalność komercyjna, np. restauracja stylizowana na górniczą kantynę. W Starej Kopalni przestrzenie do działalności ma m.in. Centrum Ceramiki. Powstanie tu też Muzeum Przyszłości, Muzeum Węgla i Górnictwa oraz Muzeum Geologii. Oprócz nowoczesnych elementów architektonicznych i ekspozycji multimedialnych na terenie oglądać będzie można zrewitalizowane wyposażenie dawnej kopalni: silniki, pompy, wentylatory, czy poddane modernizacji elementy podziemnego transportu. Inwestycja, podobnie jak inne tego rodzaju obiekty rewitalizowane na postindustrialnych terenach Europy, służyć ma ożywieniu kulturalnego i społecznego życia Wałbrzycha i całego regionu.
stara_kopalnia_14
stara_kopalnia_12
W projekcie budowlano-wykonawczym założeń architektonicznych rewitalizacji uczestniczyła również firma architektoniczna WPA Wilisowski z Wrocławia oraz biuro Pas Projekt.

Źródło: materiały prasowe Nizio Design International

W kierunku tradycji

W dzisiejszym wpisie prezentuję dwa nieco podobne do siebie projekty Innauer-Matt Architekten. Wykorzystanie drewna oraz forma dwuspadowego dachu pozwoliła na bardzo dobre wpisanie  obiektów w kontekst oraz krajobraz. Budynki wydają się być być tradycyjne przy czym nie brakuje im nowoczesności. W prostych wnętrzach dominującym materiałem jest jasne drewno. Dzięki czemu został stworzony spokojny, ciepły klimat.

HAUS FÜR GUDRUN

https://i1.wp.com/www.innauer-matt.com/wp-content/uploads/2014/10/HG_01-800x500.jpg

HG_12

HG_04

HG_08

 

HG_09

HG_06

HG_03

HG_02

 

HAUS FÜR JULIA UND BJÖRN

HBJ-01_INNAUER-MATT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HBJ-06_INNAUER-MATT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HBJ-09_INNAUER-MATT

HBJ-11_INNAUER-MATT

HBJ-13_-INNAUER-MATT

HBJ-14_INNAUER-MATT

HBJ-05_INNAUER-MATT

Haus Für Julia Und Björn / Innauer-Matt Architekten

Haus Für Julia Und Björn / Innauer-Matt Architekten

 

HBJ-12_INNAUER-MATT

HBJ-04_INNAUER-MATT

Drugie życie krakowskiej secesyjnej kamienicy

20141213_112220

 

Spacerując ul. Miodową na Krakowskim Kazimierzu, nie da się nie zauważyć przepięknej kamienicy pod numerem 19, tuż naprzeciwko zabytkowej synagogi Tempel. Jest to secesyjna kamienica o wysokim poziomie artystycznym. Posiada detale w postaci sztukaterii, balustrady i attyki z typowymi geometrycznymi motywami kół i pionowych linii, charakterystyczne dla secesji Wiedeńskiej. Kamienica powstała na przełomie XIX i XX wieku jak większość kamienic zlokalizowanych na Kazimierzu.

IMG_2657

IMG_2655

Niestety z czasem budynek zaczynał popadać w coraz większą ruinę, jak wiele innych krakowskich kamienic, tracąc swój dawny blask. Ten obiekt miał jednak wiele szczęścia, został starannie odrestaurowany przez firmę KONESER Group specjalizującą się w renowacji kamienic, która przywróciła kamienicy dawny wdzięk oraz stworzyła niepowtarzalne miejsce do życia.

 

https://i1.wp.com/koneser.co/img/galeria/9201a04c2b6bb62e.JPG

Przed remontem

https://i2.wp.com/koneser.co/img/galeria/d4a3fc367ffd9988.jpg

Po remoncie

 

Oprócz kompletnego remontu dachu, elewacji, wymiany okien i drzwi, w budynku zostały wymienione instalacje. Kamienica ma również zostać wyposażona w dwie cichobieżne windy, oraz instalację niskoprądową (domofon, internet, telefon). W holu głównym ma znaleźć się recepcja. Dzięki tak kompleksowemu remontowi budynek uzyskał podwyższony standard, a inwestycja otrzymała nie bez powodu nazwę Miodowa Residence.

https://i1.wp.com/koneser.co/img/galeria/e2945e10460a009b.jpg

wizualizacja_klatki_schodowej_2

Dlaczego to wyjątkowe miejsce?

O wyjątkowości tego miejsca świadczy przede wszystkim dzielnica. Kazimierz to nie tylko spokojna i cicha okolica, ale także miejsce o naprawdę niezwykłym czarującym klimacie. Kameralne uliczki i przytulne, nastrojowe kawiarenki. Wystarczy krótka przechadzka, aby naprawdę pokochać to miejsce. Klimat potęgują liczne zabytki nie tylko te zlokalizowane bezpośrednio na Kazimierzu, ale także w jego pobliżu. W ciągu kilku minut można znaleźć się na Starym Mieście czy spacerować wzdłuż Wisły. Nie dziwi więc, że tak inspirujące miejsce, jest ulubione przez pasjonatów historii, sztuki, architektury i kultury. Któż nie chciałby zamieszkać w kamienicy otoczonej klimatem takiego miejsca? Nie trudno sobie wyobrazić poranną kawę przy letnim budzącym się słońcu i spokój miejskich zabytkowych uliczek.

https://i0.wp.com/koneser.co/img/galeria/5610744da45891a8.jpg

Kilka słów o wnętrzu.

Charakterystyczne dla mieszkań w kamienicach są wysokie kondygnacje. Mieszkania w kamienicy Miodowa 19, mają wysokość 3,5 m, dla porównania większość mieszkań w nowo powstających blokach ma wysokość od 2,5 m do 2,7 m. Tak dużą wysokość mieszkania jednak nie można uznać za wadę gdyż daje to spore możliwości aranżacji wnętrza np. przez stworzenie antresoli stanowiącej dodatkowe miejsce odpoczynku.
Cała kamienica mieści 2 lokale usługowe oraz 29 mieszkań. Jak udało mi się dowiedzieć, ostatnie dostępne w sprzedaży mieszkanie, umożliwia aranżację dwóch sypialni, salonu z aneksem kuchennym, dużej garderoby oraz łazienki. Ktoś chętny? 😉

wizualizacja_mieszkania_Nr_18

Podróż do wnętrza kokonu – Niezwykły port lotniczy w Azerbejdżanie

Od września 2014 r. nowy terminal Międzynarodowego Portu Lotniczego im. Hejdara Alijewa w stolicy Azerbejdżanu jest otwarty dla podróżujących. Wystrój terminalu, zaprojektowany przez renomowaną pracownię Autoban ze Stambułu, został w tym roku wyróżniony nagrodą Red Dot Award. Głównym motywem wystroju są efektowne drewniane „kokony” pokryte fornirem z białego dębu amerykańskiego.

Lotnisko w Azerbejdzanie_3_fot. Kerem Sanliman
Lotnisko w Azerbejdzanie_2_fot. Kerem Sanliman

Projektanci ze studio Autoban postanowili przełamać utarte schematy wyglądu terminali lotniskowych. Zaprojektowane przez nich elementy wyposażenia i oświetlenia wnętrz wykonano z miłych w dotyku materiałów, m.in. drewna, kamienia i tkanin, podświetlonych ciepłym światłem. Wystrój terminalu miał odzwierciedlać kulturę i wartości Azerbejdżanu oraz jego mieszkańców.

Lotnisko w Azerbejdzanie_1_fot. Kerem Sanliman

Sefer Çağlar, współzałożyciel studio Autoban tak opisuje źródło swoich inspiracji: „Kluczowymi dla nas konceptami były ciepło i gościnność. Aby osiągnąć ten efekt wyszliśmy od architektonicznej interpretacji terminalu do zabawy małymi formami, które oswajają tę gigantyczną przestrzeń i wprowadzają do niej przyjazną atmosferę. Tak powstał pomysł, by stworzyć wewnątrz obiektu wrażenie bezpiecznego kokonu. Nowy terminal spotkał się z bardzo pozytywnym przyjęciem – słyszymy, że pasażerowie nie czują się w nim jak na lotnisku, co uważamy za wielki komplement”.

 

MIASTECZKO KOKONÓW

Kokony w różnych rozmiarach to konstrukcje z pogranicza architektury i sztuki. Tworzą one przyjazną atmosferę, która zachęca do odkrywania świata, spotkań lub wyciszenia. Na terenie lotniska znajduje się ich łącznie szesnaście – jedenaście o litej konstrukcji wykończonej drewnianymi panelami i pięć otwartych. Formy te mają bardzo wszechstronne zastosowanie – znajdują się w nich kawiarnie, bar, sala zabaw dla dzieci, spa i salon urody, sklep muzyczny, księgarnia, a także przechowalnia bagażu. Wszystkie można wykorzystać w bardzo elastyczny sposób, a projektanci przewidują, że ich funkcje będą zmieniać się wraz z rozwojem terminalu.

Lotnisko w Azerbejdzanie_5_fot. Kerem Sanliman

Lotnisko w Azerbejdzanie_4_fot. Autoban

Podczas realizacji projektu wykorzystano 6 tys. m2 okładziny z białego dębu amerykańskiego do wykończenia konstrukcji kokonów i 4 tys. m2 do obłożenia rygli. Największy z kokonów został obłożony 2050 panelami w 40 rozmiarach. Pracując nad ich konstrukcją, projektanci ze studio Autoban nawiązali współpracę z rzemieślnikami, wykorzystali frezarki numeryczne i technologię cięcia laserem. Kokony zostały zaprojektowane przy pomocy Rhinoceros i AutoCAD, a następnie wklejone w ogólny plan wnętrza w programie 3DS. W pracowni Autoban wydrukowano trójwymiarowe modele otwartych konstrukcji kokonów, a ich pełnowymiarowe makiety zostały zbudowane przez firmę MAPA i poddane testom funkcjonalności w Ankarze.

NIEKONWENCJONALNY WYBÓR

Projektanci ze studio Autoban zdecydowali się na wykorzystanie drewna ponieważ chcieli stworzyć przytulne i komfortowe otoczenie, który zapewni pasażerom nowe doświadczenia.W powszechnej opinii drewno jest rzadko wykorzystywane we wnętrzach portów lotniczych. Istnieje wiele stereotypów na temat lotnisk, co sprawia, że większość z nich wygląda podobnie. Chcieliśmy to zmienić i zerwać ze standardowym wyglądem lotniska, które przytłacza pasażerów swoją skalą, standardami i technologią” – powiedział Sefer Çağlar.

źródło: materiały prasowe AHEC

Centrum Kongresowe ICE Kraków

Nowo otwarte (2014) w Krakowie Centrum Kongresowe ICE zostało zaprojektowane przez zespół architektów, Krzysztofa Ingardena i Jacka Ewý. Budowa trwała długo, bo prawie 4 lata, jednak na efekty warto było czekać.
Obiekt został już nagrodzony następującymi nagrodami:

Nagroda „5 gwiazdek” przyznana w międzynarodowym konkursie The International Property Awards w kategorii: Polska – obiekt wielofunkcyjny

Wolrd Architecture Festival Barcelona (WAF) 2009 – nominacja do nagrody głównej w kategorii projektów z dziedziny kultury.

Z zewnątrz budynek wygląda dość ociężale jednak wnętrza są bardzo przestronne i jasne.
Oto kilka zdjęć.

20141130_131510

20141130_131519

20141130_131526

20141130_131605

20141130_131641

20141130_131649

20141130_131653

20141130_131805

20141130_131948

20141130_131957

20141130_132014

20141130_132029

20141130_112105 20141130_130846

zdj. Beata Kowalczyk