Nemo – willa w Iławie

Willa zlokalizowana bezpośrednio nad brzegiem jeziora powstała w 2011r. Została zaprojektowana przez biuro projektowe Mobius Architektura.

2PUL8113 3PUL8131 PUL7752 PUL7764 PUL7899 PUL7910 PUL7938 PUL8101 PUL8154 PUL8164 PUL8167 PUL8173

Reklamy

Centrum Kongresowe ICE Kraków

Nowo otwarte (2014) w Krakowie Centrum Kongresowe ICE zostało zaprojektowane przez zespół architektów, Krzysztofa Ingardena i Jacka Ewý. Budowa trwała długo, bo prawie 4 lata, jednak na efekty warto było czekać.
Obiekt został już nagrodzony następującymi nagrodami:

Nagroda „5 gwiazdek” przyznana w międzynarodowym konkursie The International Property Awards w kategorii: Polska – obiekt wielofunkcyjny

Wolrd Architecture Festival Barcelona (WAF) 2009 – nominacja do nagrody głównej w kategorii projektów z dziedziny kultury.

Z zewnątrz budynek wygląda dość ociężale jednak wnętrza są bardzo przestronne i jasne.
Oto kilka zdjęć.

20141130_131510

20141130_131519

20141130_131526

20141130_131605

20141130_131641

20141130_131649

20141130_131653

20141130_131805

20141130_131948

20141130_131957

20141130_132014

20141130_132029

20141130_112105 20141130_130846

zdj. Beata Kowalczyk

Tak proste, tak piękne

Projekt: Andres Remy Arquitectos
Lokalizacja: Buenos Aires, Argentina.

Projekt ten jest bardzo dobrym przykładem nowoczesnego domu. Kontakt z zielenią i wodą a także jasne dobrze doświetlone wnętrza z całą pewnością zapewniają duży komfort użytkowania.

1

3

4

5

 

7

6

8

9

10

Dom z widokiem…

Dom MO house projektu Gonzalo Mardones Viviani zdecydowanie zasługuje na uwagę. Bryła budynku nie tylko idealnie wykorzystuje naturalne ukształtowanie terenu, ale także pozwala na pełne korzystanie z widoków oferowanych przez przepiękną okolice. Biała kolorystyka wyjątkowo sprawdza się w tym projekcie, zacierając granice miedzy chmurami a bryła budynku. Dom wpasował się tak dobrze w krajobraz, że sprawia wrażenie jakby był naturalną, wręcz nierozerwalną częścią krajobrazu.

 Nico Saieh
 Nico Saieh Nico Saieh
 Nico Saieh
 Nico Saieh
 Nico Saieh
 Nico Saieh
 Nico Saieh
 Nico Saieh
 Nico Saieh
  Nico Saieh
 Nico Saieh
 Nico Saieh
 Nico Saieh Nico Saieh

 Nico Saieh
 Nico Saieh
zdjęcia: Nico Saieh

Klaster Sztuki – (Kunstcluster)

d1

d2

Klaster Sztuki (Kunstcluster) w holenderskim mieście Nieuwegein to najnowszy projekt architektów Fritsa van Dongena i Patricka Koschucha, poprzednio związanych ze studio
„de Architekten Cie”. Kompleks, w skład którego wchodzi teatr miejski i centrum sztuki, stał się jednym z najbardziej charakterystycznych punktów miasta. Główną rolę w budynku teatru odgrywają elementy z amerykańskiego orzecha i tulipanowca.

 


W zajmującym 7,5 tys. m2 teatrze
znajduje się sala widowiskowa na 700 widzów oraz teatr studyjny mieszczący 200 osób. W centrum sztuki, które jest usytuowane nad teatrem, odbywają się zajęcia muzyczne, taneczne i aktorskie. Wielofunkcyjna przestrzeń zajmuje powierzchnię 1,8 tys. m2.

Strop i balkon w sali głównej teatru architekci wyłożyli panelami akustycznymi z płyty MDF pokrytej fornirem z orzecha amerykańskiego. „Wybraliśmy orzech, aby podkreślić ciepłą atmosferę tego miejsca, sprzyjającą kontemplacji sztuki” – uzasadnił swoją decyzję Frits van Dongen, który pełni także funkcję naczelnego architekta Holandii. Do projektu wykorzystano ponad 3 tys. paneli wykonanych w polskim zakładzie stolarskim należącym do firmy Keijsers Lundiform, gdzie pokryto je fornirem z orzecha amerykańskiego. Po przywiezieniu do Holandii panele starannie wyselekcjonowano i zmontowano, by uzyskać jednolity kolor i ciągłość rysunku słojów. Aby zapewnić wyśmienitą akustykę sali, panele zostały ułożone asymetrycznie na różnych poziomach. Z kolei do obramowania części balkonów użyto litego drewna orzecha amerykańskiego.

 

Kompleks dopełniają trzy foyer i działająca przy teatrze kawiarnia z widokiem na główny plac miejski. Ściany foyer architekci wyłożyli tulipanowcem, ponieważ bardzo spodobała im się naturalna, zróżnicowana paleta barw tego gatunku drewna – jasno-oliwkowy odcień bieli kontrastuje z ciemnym fioletem, brązem i oliwkowymi smugami twardzieli drewna. „Zróżnicowanie kolorystyczne tulipanowca amerykańskiego idealnie odzwierciedla interakcje pomiędzy foyer, sceną i widownią” – powiedział Patrick Koschuch.

 

Panele z litego tulipanowca zostały wykonane w trzech różnych rozmiarach (45 x 70 mm, 30 x 98 mm i 15 x 126 mm) a następnie asymetrycznie zamontowane na metalowej konstrukcji. Bogactwo barw tulipanowca dodatkowo wzmocniło efekt asymetrii. Ponadto panele zamontowano na różnych wysokościach, dzięki czemu udało się wytłumić dźwięk.

Przeszkloną ścianę foyer pokryto od wewnątrz nadrukiem z motywem kurtyny scenicznej, co ogranicza intensywność światła wpływającego do wnętrza, a także utrzymuje optymalną temperaturę. Fasadę budynku po zmroku oświetlają energooszczędne diody LED.

d3 d4 d5

źródło: americanhardwood.org
informacja prasowa Stowarzyszenia Handlowego Amerykańskiego Przemysłu Drewna Liściastego (AHEC)